Het gewicht van een zeecontainer

Een van de belangrijkste specificaties waarmee rekening moet worden gehouden bij het aanschaffen van een zeecontainer is het gewicht. U wilt namelijk weten hoe zwaar de container in lege toestand is (dit wordt vaak aangegeven in de specificaties als ‘tare’ of ‘leeggewicht’), maar ook wat het maximale payload van de container is.

Het belang van containergewicht voor SOLAS-VGM

Ook wanneer u goederen in een container wilt verschepen, is het belangrijk om te weten wat het gewicht van de container is. Er moet namelijk aan een heel aantal reguleringen worden voldaan voordat een container op een zeeschip mag worden geladen. 

Een van de belangrijkste reguleringen is het SOLAS VGM. Om te voldoen aan deze regulering moet er een verklaring van de brutomassa van de verpakte container die verscheept moet worden afgegeven worden aan de expediteur of rederij. Hiervoor moet u dus bekend zijn met het gewicht van de te verschepen vracht en het gewicht van de zeecontainer. Het SOLAS-verdrag vereist immers dat het totale gewicht van alle containers die op een schip worden geladen aangegeven wordt. Wanneer zeeschepen en terminals containers laden zonder geverifieerde brutomassa, worden zij hiervoor aansprakelijk gesteld.

Verschillende containergewichten

Het gewicht van een container verschilt per type. Zo is het gewicht van een 40ft container niet vergelijkbaar met het gewicht van een 20ft container. Daarnaast zal een grotere container niet automatisch betekenen dat de maximale laadcapaciteit ook hoger ligt. 

Omdat de maten verschillen per container is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen de standaard types 20ft en 40ft zeecontainers. Om het wat eenvoudiger te maken hebben wij onderstaand overzicht gemaakt zodat u gelijk inzicht krijgt in de verschillende gewichten en capaciteiten van deze standaard containers. 

Type container

Leeggewicht

Maximale belading

Maximale gewicht

20ft Container

+/- 2.150 kg

28.330 kg

30.480 kg

40ft container

+/- 3.550 kg

26.930 kg

30.480 kg

40ft high Cube
container

+/- 3.680 kg

26.800 kg

30.480 kg

 

Welke zeecontainer is geschikt voor u?

Een van de eerste dingen die opvalt uit bovenstaande overzicht is dat een 40ft container niet dubbel zoveel kan dragen als het container 20ft gewicht. Voor het hoogste laadgewicht komt u uit op de 20ft container. Dit komt door de constructie van deze container waardoor de container steviger is. Naast het gewicht zijn er natuurlijk ook meerdere specificaties, zoals bijvoorbeeld de afmeting van de container waar u rekening mee moet houden. Wilt u bijvoorbeeld net iets meer lading kwijt dan in een standaard 20ft container? Dan is de 20ft high cube container wellicht interessant. Deze container is namelijk één voet hoger (ongeveer 30 cm) waardoor er net wat meer inpast en heeft dezelfde maximale belading en maximaal gewicht als de standaard 20ft container.

Interesse in het kopen of huren van een standaard zeecontainer?

Bij Hacon helpen wij u graag verder bij de aanschaf van een van onze containers. Naast de meest voorkomende standaard containers verkopen en verhuren wij allerlei verschillende soorten containers. Daarnaast zijn wij ook in staat om containers te modificeren zodat deze volledig bij uw wensen aansluiten. 

Heeft u interesse in een van onze containers? Neem dan contact met ons op, of vraag direct een offerte aan.

Vragen naar aanleiding van dit artikel?

+31 (0)181 263 466

 

Neem contact op

Ook interessant