Pensioen houdt Sales Jan Niehof niet weg bij Hacon Containers

Van ervaren bedrijfsleider in een transportbedrijf naar gepassioneerde Sales Representative bij Hacon Containers: dit is het verhaal van Jan Niehof!

Hoewel hij nog niet heel lang onderdeel uitmaakt van het sales team van Hacon Containers, is Jan Niehof een bekend gezicht in de containerwereld. Zijn jarenlange kennis en ervaring maken hem een echte expert waar wij alleen maar ons petje voor af kunnen nemen. Op 18 augustus 2023 mag Jan met pensioen, maar hij is er nog niet klaar voor om zijn Hacon stokje over te dragen. Voorlopig blijft hij dan ook een vast gezicht van Hacon Containers, en daar zijn wij blij mee! In dit interview neemt Jan ons mee op reis door zijn carrière en deelt hij zijn enthousiasme over containers, containers en… containers!

 

Een achtergrond in containers

Dat Jan een bekend gezicht is in de container branche, blijkt wel wanneer hem gevraagd wordt waar zijn passie voor containers vandaan komt. “Al sinds 1990 ben ik werkzaam in de container branche. Na eerst 8 jaar bedrijfsleider van een transportbedrijf te zijn geweest, werd ik in 1998 uitgedaagd om over te stappen naar het verkoopteam. Een leuke uitdaging waar ik mijn enthousiasme over containers goed in kon overbrengen”.

Waar dat enthousiasme vandaan komt? Dat zit hem in de veelzijdigheid van de containers. Je kunt er veel meer mee dan alleen gebruiken voor vrachtvervoer. Van paardenstallen tot op maat gemaakte aggregaat behuizingen. De veelzijdigheid van containers is een aspect dat Jan zelfs nu nog telkens blijft verbazen. Ook het internationale aspect van werken in de container branche spreekt Jan erg aan. “Ik heb de afgelopen 30 jaar veel zaken gedaan in Duitsland. Hier zijn de regels net anders dan in Nederland. Ook de mentaliteit is anders bij Duitse bedrijven en ik heb hierdoor veel mogen leren van Duitse relaties. Dat heb ik altijd enorm leuk gevonden!”

Jan Niehof proost op zijn pensioen

 

Ontwikkelingen in de container industrie

Met zijn 66 jaar mogen we Jan een veteraan noemen in het containervak. Hij heeft de laatste decennia veel zien veranderen. Een belangrijke ontwikkeling is toch wel de toenemende rol van China in de productie van containers. Jan: “Wat ooit begon met enkele fabrieken in Europa, heeft zich verplaatst naar Oost-Europa en uiteindelijk naar China. Hoewel de kwaliteit in het begin wat achterbleef, heeft China zich in de loop der jaren opgewerkt tot grote speler in de container industrie.”

Een andere verandering is de toegenomen interesse in nieuwe containers. Vroeger verkocht Jan enkel gebruikte containers. Inmiddels zijn dit steeds vaker nieuwe containers. Daar komt bij dat de laatste vijf tot zes jaar veel nieuwe type containers op de markt worden gebracht waar je voorheen het bestaan niet van had verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een container met aan alle zijden deuren. Dit kwam in de jaren 90 niet voor. “Dat er zoveel type containers bijkomen, is heel leuk om te zien!”, aldus Jan.

 

Er bleef ook een hoop hetzelfde

In een branche die constant in ontwikkeling is, valt het Jan op dat er ook een hoop hetzelfde is gebleven. Het belang van gebruikte containers voor bedrijven die exporteren is bijvoorbeeld een aspect dat altijd is gebleven. Hoewel er kleine aanpassingen zijn, blijft de vraag naar gebruikte containers sterk. Er zijn daarnaast ook een aantal type containers die nog altijd hetzelfde zijn als tientallen jaren geleden. 

Dat veel dingen hetzelfde zijn gebleven, verklaart Jan door de tussenkomst van de scheepvaart. De scheepvaart heeft namelijk veel belang bij het standaardiseren van ladingen. Dit bevordert de snelheid waarmee geleverd kan worden. “Containerschepen zijn de afgelopen jaren veel groter geworden. Om het laden en lossen zo efficiënt mogelijk te houden, mogen er niet te veel ‘aparte’ containers verscheept worden.” 

 

Een carrière vol hoogtepunten

Na je pensioen lekker blijven werken getuigt van het nodige enthousiasme. Wanneer we Jan vragen om terug te blikken op de hoogtepunten van zijn carrière, kan hij er dan ook niet maar één noemen. Veel van de hoogtepunten hebben te maken met de relaties die Jan gedurende zijn carrière heeft opgebouwd met klanten. “Containers verkopen aan een klant waar je al lang mee samenwerkt, dat maakt me iedere keer weer blij”, aldus Jan. Eén keer verkopen is natuurlijk leuk, maar Jan ziet zijn klanten graag vaker terug. 

Ook de onverwachte wendingen houden het werk interessant. Zo heeft Jan ooit meegemaakt dat zoiets simpels als een sticker op een container hem een goede klant opleverde. De klant nam via zo’n sticker contact op en nam uiteindelijk honderden containers af. 

Sales Representative Jan Niehof aan het werk

 

De toekomst van Jan bij Hacon Containers

Jan werkt sinds januari bij Hacon Containers. Toch voelt zijn plekje in ons team vertrouwd. Hij was in zijn tijd vóór Hacon Containers al bekend met het bedrijf, en heeft ons de afgelopen jaren al goed gevolgd. Vooral het grote aanbod aan type containers vindt Jan mooi aan het bedrijf. “Er zijn weinig handelaren die dat kunnen. Vooral het feit dat alles kan bij Hacon Containers, vind ik erg leuk. Of je nu een container wilt huren, kopen of verbouwen”, aldus Jan.

Jan is voorlopig nog niet van plan om het saleswerk bij Hacon Containers achter zich te laten. Jan: “Als je iets doet wat je leuk vindt, waarom zou je dan stoppen? Zolang ik gezond en gemotiveerd blijf, vind ik het alleen maar leuk om mijn steentje bij te blijven dragen. Met mijn ervaring kan ik collega’s adviseren en klanten voor Hacon winnen. Het is een win-win situatie voor iedereen”. De komende tijd richt Jan zich dan ook op het overdragen van kennis, en het leren van de nieuwe generatie. Hij laat zich niet graag afschrikken en is nooit te oud om nieuwe dingen te proberen. Wij zijn blij dat Jan zijn stoel in ons team nog even warm blijft houden en kijken uit naar een mooie samenwerking!

Vragen naar aanleiding van dit artikel?

+31 (0)181 263 466

 

Neem contact op

Ook interessant